Οδηγός Βήμα Βήμα
ΜΑΘΗΜΑ 3
ΠΑΛΕΤΕΣ
Στο μάθημα αυτό θα γνωρίσουμε τον τρόπο επεξεργασίας των παλετών που περιέχει το Photoshop.
Πολλές από τις λειτουργίες που εκτελούμε στο Photoshop απαιτούν τη χρήση κάποιας παλέτας.
Οι παλέτες του Photoshop μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε ρυθμίσεις όσον αφορά την αποθήκευση και την προσπέλαση των παλετών, ώστε να αναπτύσσονται και να συμπτύσσονται εύκολα και να μην καλύπτουν το παράθυρο του εγγράφου όταν δεν τις χρησιμοποιούμε.
Εξ ορισμού, μερικές από τις παλέτες που χρησιμοποιούνται περισσότερο είναι ομαδοποιημένες σε πλαίσια στη δεξιά πλευρά της οθόνης, με εξαίρεση την εργαλειοθήκη που βρίσκεται αριστερά.
Μπορούμε να αποκρύψουμε τις παλέτες χρησιμοποιώντας το συνδυασμό των πλήκτρων Shift και Tab του πληκτρολογίου και να αποκρύψουμε τις παλέτες με την εργαλειοθήκη, πατώντας το πλήκτρο Tab.
Το Photoshop από προεπιλογή εμφανίζει αρκετές παλέτες στα δεξιά του παραθύρου και όπως γνωρίζουμε μπορούμε να εμφανίσουμε όσες παλέτες εμείς επιθυμούμε από το μενού Window. Κάθε πλαίσιο μπορεί να περιέχει όσες παλέτες ή ομάδες παλετών θέλουμε.
Οι παλέτες στη λίστα που έχουν το σύμβολο του τσεκ στα αριστερά τους, είναι οι παλέτες που είναι εμφανείς αυτήν τη στιγμή στο Photoshop.
Βλέπουμε ότι έχουμε και άλλα ονόματα παλετών, σε μορφή καρτελών, δίπλα από τα ενεργά, αλλά επειδή δεν είναι εμφανή δεν φαίνονται τσεκαρισμένα.
Για να το δούμε θα πατήσουμε στην καρτέλα Swatches ώστε να εμφανιστεί το περιεχόμενό της και θα αναπτύξουμε πάλι το μενού Window.
Παρατηρούμε τώρα ότι δεν είναι πλέον τσεκαρισμένο το Color αλλά το Swatches.
Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι η παλέτα Swatches είναι πλήρως ανεπτυγμένη και εμφανίζεται το περιεχόμενό της.
Εάν πατήσουμε στο διπλό βέλος στα δεξιά της, μπορούμε να αποκρύψουμε το περιεχόμενό της και όπως βλέπουμε και των υπόλοιπων παλετών που υπήρχαν στη λίστα και να δούμε πλέον μόνο το εικονίδιό της και το όνομά της.
Πατώντας πάλι το διπλό βέλος, εμφανίζουμε ολόκληρο το περιεχόμενό της.
Πριν πατήσουμε το διπλό βέλος η παρακάτω εικόνα
Μετά το πάτημα του διπλού βέλους η παρακάτω εικόνα
Εάν πατήσουμε σταθερά πάνω στο όνομα της παλέτας και τη σύρουμε προς τα αριστερά, παρατηρούμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη θέση της, σύμφωνα με τις υπόλοιπες παλέτες που βρίσκονται στο ίδιο πλαίσιο.
Εάν πατήσουμε σταθερά πάνω στο όνομα της καρτέλας και τη σύρουμε εκτός πλαισίου, θα δούμε ότι μπορούμε να την τοποθετήσουμε σε διαφορετικό πλαίσιο με παλέτες.
Μπορούμε επίσης να τη σύρουμε και στην κάθετη λίστα στα αριστερά, ώστε να εμφανίζεται με μορφή εικονιδίου.
Πατώντας πάνω της βλέπουμε ότι αναπτύσσεται το περιεχόμενό της και πατώντας πάλι στο εικονίδιο ή στο διπλό βέλος, αποκρύπτεται.
Έχουμε επίσης τη δυνατότητα να τη σύρουμε και εκτός πλαισίων και να την τοποθετήσουμε σε οποιαδήποτε θέση στο περιβάλλον εργασίας μας επιθυμούμε.
Πατώντας τώρα στο διπλά βέλη μπορούμε να τη σμικρύνουμε και αντίστοιχα να τη μεγεθύνουμε πάλι.
Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εμφανίσουμε όσες παλέτες επιθυμούμε και να τις τοποθετήσουμε σε οποιαδήποτε θέση επιθυμούμε, δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον εργασίας που βολεύει τη δική μας εργασία.
Αυτό το περιβάλλον τώρα που έχουμε δημιουργήσει, μπορούμε να το αποθηκεύσουμε αναπτύσσοντας το μενού Window και επιλέγοντας Workspace.
Βλέπουμε ότι εμφανίζεται μία λίστα με έτοιμα περιβάλλοντα εργασίας του Photoshop, σύμφωνα με την εργασία που θέλουμε να εφαρμόσουμε. Εμείς εφόσον θέλουμε να αποθηκεύσουμε το περιβάλλον που έχουμε δημιουργήσει, θα επιλέξουμε New Workspace.
Εμφανίζεται το παράθυρο στο οποίο μπορούμε να δώσουμε το επιθυμητό όνομα για το περιβάλλον εργασίας μας και πατάμε Save για να το αποθηκεύσουμε.
Τώρα εάν μεταφερθούμε πάλι στο μενού Window και στο υπό-μενού Workspace, θα δούμε ότι εμφανίστηκε το περιβάλλον εργασίας που μόλις δημιουργήσαμε και είναι ενεργό.
Εάν τώρα πάμε και αλλάξουμε πάλι το περιβάλλον μας, σβήσουμε και μετακινήσουμε τις παλέτες, μπορούμε εύκολα να το επαναφέρουμε στη μορφή που το είχαμε αποθηκεύσει, επιλέγοντας την επιλογή Reset
Για να διαγράψουμε τώρα το περιβάλλον που δημιουργήσαμε, θα επιλέξουμε ένα διαφορετικό ώστε να μην είναι ενεργό και θα πατήσουμε στην επιλογή Delete Workspace.
Στο παράθυρο που εμφανίζεται επιλέγουμε το επιθυμητό Workspace και πατώντας Delete, το διαγράφουμε.